Biografia

Pauliina Syrjälä (s. 1976 Kiuruvesi) on monipuolinen kanneltaja, joka soittaa kaikkia erilaisia kantelemalleja 5-kielisestä 41-kieliseen. Hänen erityisosaamisalueensa on Jooseppi Pohjolan kantele, jota perinteisesti soitettiin puutikun avulla. Tikulla soittamisen perinne lähes katosi, mutta elää nyt uutta nousukauttaan. Taiteellisen työskentelynsä kautta Pauliina on luonut 2000-luvulla tikulla soittamisen uuden koulukunnan uusine tekniikoineen ja ohjelmistoineen. Vuonna 2005 häneltä ilmestyi kiitetty soololevy Monet nävöt (lue lisää) ja toisen soololevyn "Lunkula" julkaisi Kansanmusiikki-instituutti kesällä 2016.

Pauliina on kiinnostunut erilaisten sointivärien tutkimisesta ja hän etsiikin soittimistaan erilaisia sähköisiä efektejä muistuttavia sävyjä, joita hän toteuttaa akustisesti, kehittämiensä uusien soittotekniikoiden avulla. Tikun lisäksi Pauliina soittaa kanteletta erilaisilla apuvälineillä, kuten neulepuikolla, virkkuukoukulla ja maalipensselillä. Hän on luonut soittimelle persoonallisen käyttötavan, jossa kantele taipuu lyömäsoittimeksi. Pauliinan musiikissa tunnelmat ja vaikutteet vaihtelevat arkaaisesta estetiikasta nykymusiikkiin ja shamanistiseen voimasoittoon.

Pauliina musisoi eri kokoonpanoissa, joista tällä hetkellä toimivat aktiivisesti mm. Vonkale-duo Ilona Korhosen kanssa, improvisatorista runolaulu-kantelemusiikkia esittävä Korhonen&Syrjälä, tikkukanteleorkesteri Sytyke, sekä duo latvialaisen kuoklensoittajan Laima Jansonen kanssa. Syrjälä on esiintynyt eri puolilla maailmaa, kaukaisimmat matkat ovat ulottuneet Pohjois-Amerikkaan (2001, 2003), Japaniin (2000, 2008) ja Vietnamiin (2014).

Muusikkona työskentelyn lisäksi Pauliinalla on laaja kokemus pedagogina toimimisesta. Tällä hetkellä hän on lehtorina Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä, jossa hän opettaa mm. kanteleiden soittoa sekä yhtyemusisointia. Pauliina myös koordinoi pohjoismaista Nordic Master in Folk Music –maisteriohjelmaa.

Pauliina valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 2003. Nyt hän opiskelee siellä taas, tähtäimenään musiikin tohtorin tutkinto. Voit lukea lisää aiheesta Tohtoriopinnot-sivulla.

nayttokuva_2014-10-3_kello_19.55.01.pngnayttokuva_2014-11-12_kello_14.36.55.pngseppo_kannet_2.pngpsmonet-etu.jpg