monet nävöt

on vuonna 2005 julkaistu, kanteleensoiton tikkutyylillä irrotteleva soololevy. Levyn kuusi teosta yhdistelevät erilaisia tekniikoita tikulla soittamisesta efektiääniin. Improvisaatio on suuressa osassa ja soiton tunnelmat maalaavat kuvia soittajan mielenmaisemista.

Sisältö

psmonet-etu.jpg Levyn sävellykset ovat Pauliinan käsialaa ja käytössä on paljon eri soittotekniikoita: tikkutyyliä, näppäilyä, kanteleen perkussiivista soittoa sormiplektrojen avulla sekä efektiääniä. Musiikki vaihtelee vanhoista tanssimelodioista ja arkaaisista sävyistä shamanistiseen voimasoittoon. Improvisaatiolla on suuri merkitys, tunnelmat vaihtelevat soittajan mielen mukaan.

monet nävöt on levynä historiallinen ja merkittävä: se on maailmassa järjestyksessään toinen tikkutyylillä soitettu kantelelevy. Ensimmäinen, joka sisältää perinteisiä sävelmiä mestaripelimanni Arvi Pokelan (k. 1984) soittamana, julkaistiin 20 vuotta sitten.

Pauliina Syrjälä – Saarijärven kantele, sävellykset (paitsi 4, säv.trad/PS)
Äänitys, miksaus ja masterointi: Taito Hoffrén/Kanteleen Ääniä
Tuottajat: Pauliina Syrjälä ja Taito Hoffrén     C&P Pauliina Syrjälä 2005

Levystä sanottua:  

Friiti 6/2005
Hannu Saha

Tikullasoiton - useimmiten nk. Saarijärven kanteleella - Pauliina on vienyt aivan uusiin sfääreihin. Esikuvan lailla hän on luonut Suomeen tikkusoiton uuden koulukunnan; viime vuonna kanteleensoiton valtakunnallisissa kilpailuissa Jyväskylässä tikkusoitto oli suuri hitti.

Lyhyesti sanottuna Pauliina Syrjälän soitossa yhtyy erinomainen tekninen sorminäppäryys ja taito, varman tarkka mutta samalla niin elastinen rytminhallinta sekä kyky tuottaa hienoja sävellysteemoja ja jalostaa ne muunnellen ja improvisoiden jatkuvasti muuntuvaksi sävelmatoksi.

Monet nävöt on mestariteos, laitismaisen "kokeellinen matka perinteeseen" - vision kaikkein tyylikkäimpiä toteutumia. Siinä yhtyvät perinteen hallinta ja ymmärrys sekä syvä, lähes hengellinen kokeminen innovaatioihin, joka kertaavat musiikin ajattomaksi, kuolemattomaksi.

Folk Roots, July 2006
Andrew Cronshaw

"--- She gets a remarkable range of strong, exciting sounds out of the instrument, rippling clusters, ringing harmonics, abrasive chopping, koto-like bent notes, scratching, clicking and wonderfully deep chiming bass. Not only this is one of the very few recordings featuring Saarijärvi kantele, it's one of the most interesting and impressive kantele recordings available."

Helsingin Sanomat 29.11.2005
Pirkko Kotiranta

Pauliina Syrjälä elvyttää ensimmäisellä soololevyllään vanhaa kanteleensoittotyyliä, jossa kieliä soitetaan tikulla. Improvisatorisista sävellyksistä löytyy perinteisen kauniin lisäksi rouheita ja meheviä sointeja. Kaikki mikä soi, on soittajan yhdellä otolla aikaansaamaa. Taitavaa, herkästi soitettua ja meditatiivista.

 
Savon Sanomat 24.12.2005
Seppo Kononen

Monet nävöt on nimensä mukaisesti eräänlaista kanteleella tulkittua sielunmaisemaa joka taitavan soittajan päässä soiton hetkellä liikkuu. - - - Kamprovisaatioksi nimetty soite on ikään kuin kamppailu-urheilua, shamanistiseen henkeen virittynyttä väkevää "voimasoittoa". - - - Monet nävöt on ennen muuta näyttö, millaisia mahdollisuuksia kanteleeseen sisältyy ammattilaisten käsissä.

Kuolleen musiikin yhdistys 2006
J.Tuomas Harviainen

--- Instrumentin virtuoosimainen käsittelytaito välittyy jopa kansanmusiikkia tuntemattomalle kuulijalle aivan välittömästi. Samoin välittyy se käsittämätön rakenteen ja sävyjen kirjo jonka yksi kantele voi tarjota. Tyylillisesti levyn raidat jakaantuvat kolmeen kategoriaan. Ensimmäinen niistä on hyvin modernin oloinen fuusiokansanmusiikki, joka rakentuu ja kiihtyy hiljalleen kohti huippukohtiaan, muuttuen pienissä erissä koko matkan ajan. Sekä avausraita Timotei että varsinkin sitä seuraava Mehtä edustavat selkeästi tätä kappaletyyppiä. Toisena on "perinteisemmän" (lue: maallikkostereotyyppiä kantelemusiikista vastaavan) oloisempi materiaali, jossa siinäkin on lukuisia epätavallisia sävyjä ja paljon voimaa. Edellä mainittu Koivusaari sekä Muanitus ovat lähinnä tätä kategoriaa. Kolmantena, ainakin minua kaikkein kiehtovimpana, tyylinä on akustinen drone. 12-minuuttinen Kamprovisaatio on käytännössä kolme peräkkäin tulevaa erilaista drone-aaltoa, jotka toimivat kukin eri tavalla hypnoottisesti. 
--- Näin on syntynyt hämmentävän tehokas yhdistelmä tavallaan tuttua musiikkia, joka kykenee silti yllättämään jatkuvasti. Erityisesti runsas variaatio kappaleiden sisällä pitää huolta siitä, että kuulijan mielenkiinto ja musiikin palkitsevuus pysyvät vahvoina yhtä aikaa.
Kanteleensoiton ja/tai uuskansanmusiikin ystävälle tämä on totta kai pakollinen hankinta. Sen lisäksi uskallan erittäin lämpimästi suositella tätä myös avarakatseisille neofolkin ystäville - sekä ambientin harrastajille, sillä tavallaan, instrumentaation eroista huolimatta, Monet nävöt on tunnelmaltaan kaikkein lähimpänä juuri tuota genreä.