Korhonen&Syrjälä                

Ilona Korhonen - runolaulu

Pauliina Syrjälä - Jooseppi Pohjolan kantele 

Ilona Korhonen & Pauliina Syrjälä luovat vahvan äänimaailman, jonka juuret ovat vahvasti suomalaisessa perinteessä, runolaulussa ja vanhakantaisessa kantelemusiikissa. Musiikki perustuu kokonaan improvisaatioon ja esityksissä kommunikoidaan ilman sanoja. Muusikot seuraavat toisiaan uusiin musiikillisiin suuntiin ilman epäröinnin häivää.

Duo on esiintynyt mm. Yleisradion edustajana Eurofolk-festivaaleilla Rättvikissä, Ruotsissa 2014, sekä esittänyt Ilona Korhosen neljännen tohtorintutkintokonsertin ”Rautamuurahainen” vuonna 2009. 

ilonapauliina_by_mikael_mattila.jpg                                           

Carmen Rhythmicum

on englantilaisen piispan Thomas Aldhelmin (k. 709) kirjoittama latinankielinen eeppis-hengellinen runoelma. Se kertoo kuvitellusta matkasta Cornubian halki, hirmumyrskystä ja armosta, joka pelastaa pienessä sortuneessa kirkossa olevat ihmiset. Latinankielinen teksti muistuttaa kalevalaista runomittaa. Teoksesta ei ole jäljellä sävelmämuistiinpanoja, mutta runoa tiedetään säestetyn psaltterin sukuisella soittimella. Kanteleen ja psaltterin sukulaisuus sekä kalevalamitan tyyppinen teksti toivat Aldhelm-konferenssia järjestäneelle historioitsija Katherine Barkerille idean: projektiin voisi pyytää mukaan muusikoita Suomesta.

Duo teki tekstiin sävellyksen, joka perustuu osittain improvisaatioon. Esityksessä etsittiin erilaisia efektejä niin äänellä kuin Jooseppi kanteleellakin. Koska sävelmämuistiinpanoja ei ollut, Ilona ja Pauliina päätyivät tekemään kokonaisuudesta omannäköisensä. Kantaesitys oli Sherbornessa kesäkuussa 2005. Niin yleisö kuin konferenssin Aldelm-tutkijatkin pitivät kovasti kuulemastaan.

Suomen kantaesitys kuultiin Kirkko soikoon -festivaaleilla Helsingin Tuomiokirkon kryptassa vuonna 2006. Carmen Rhythmicum kuultiin myös Kaustisen kamarimusiikkiviikolla tammikuussa 2009.

Sherborne and Aldhelm –kirjan ja Carmen Rhythmicum –teoksen sisältämän levyn julkaisi Oxford Press vuonna 2011.